Saturday, March 21, 2009

Computed Tomography in PPUKM..

In the name of Allah..The Most Gracious , The Most Merciful..Salam..selamat sejahtera..today,i just wanna share sumthin bout my clinical experiences in PPUKM..i’ve been posted in CT-scan room in Diagnostic department at the groundfloor(CT scan macine 64 slices model: SIEMENS)..each an every morning I will pray for Allah so that today will be better than yesterday..i start my day with SMILE(rindu kat our beloved prophet Muhammad s.a.w yang murah ngan semyuman..)..sebenarnya ni adalah salah satu tips yang sy dapat dari ketua radiographer di Pantai Medical center..die cakap, kita bila deal ngan orang ramai especially orang yang sakit..kte tak bole bawak mood yang kat rumah tu ke tempat kerja..kesian kat patient tu..tak pasal2 bila muka kita masam, dah la die sakit..agaknya bertambah sakit plak jadinya..hopefuly tak la..

then, my sister in law punya tips plak..she said..ur performance in front of patient is very important..lab coat putih tu kalau bole…jangan la ada tompok2 kesan blood or dirt..kuku kna potong…tak mau la panjang2..patient pon takut nak dekat..patient memang tak capkap apa2..tapi , memang balik rumah nnt, akan jadi satu topic hangat dalam mesyuarat keluarga..discuss n compare about the hospitality performance…lambat ke cepat ke, professional ke….dirty ke..erm..frankly speaking, bila deal dalam bidang kesihatan nie..u r the front liner yang akan berjumpa dengan pesakit…the cleanliners is very important coz bacteria or fungus can transfer very fast by touching n direct contact..right?? dalam Islam jugak sangat mementingkan kebersihan..

Sebelum solat, kita diwajibkan mengambil wudhu’(hakikat wudhu’ adalah sunat, tapi “sesuatu perkara yang menjadikan sesuatu perkara menjadi wajib adalah wajib”..maksudnya: solat itu wajib..so, automatically wudhu’ itu adalah wajib..)..atau kalau tak de air..tayamum pun bole..guna debu yang bersih..solat fardhu 5 kali sehari semalam..dan Maha Pencipta kita telah menetapkan untuk kita bersuci dan mengambil wudhu’…see…Islam really take care about cleanliners..kita kan ada blaja tentang 7 steps of hand washing..dalam wudhu’ pun kna basuh tangan, dari hujung jari sampai siku..

Ok continue with the story: (atas tu baru intro..hehe)
For ur information..CT Scan(Computed Tomography scan=pengimejan) adalah mesin yang direka khas untuk mengambil imej dalam bentuk potongan..macam pizza…so that, kalau dulu dengan menggunakan x-ray biasa..doktor hanya dapat bagi diagnosis penyakit hanya melihat imej 2-D tapi….dengan CT-scan..kita dapat mengubah imej tu dalam bentuk 3-D dan boleh moving lagi..tapi memang mesin2 x-ray ni ada kesan radiasi..tapi kami berpegang kepada “YOUR BENEFIT IS MORE THAN RISK”..betapa penting nya kalau kita dapat mengetahui sesuatu penyakit tu jika masih di peringkat awal, berbanding kalau dah stage 3 or 4..at least..0 stage or 1..probability for cure rate is 90% to 99%..for info: based on BERT (Background Equivalent Radiation Time) di mana kita bandingkan dos radiasi yang kita dapat berbanding radiasi di persekitaran..erm.jangan tak tau.. dipersekitaran kita pun ada radiasi tau…sinar UV, telefon bimbit, televisyen…dan lain2..so..

Kalau simple x-ray dada, sama dengan 2 hari radiasi persekitaran..x-ray kepala sama dengan 4 hari radiasi persekitran..lain mesin, lain kadar radiasi nya..dan untuk mesin ct scan nie..bagi kes imej kepala: 6 bulan radiasi persekitaran…wow!! Banyaknye..) erm..memang..tapi benefit die lagi banyak dari keburukan radiasi nie..radiasi memang kalau dah masuk dlam badan tak bole keluar dah melainkan radiasi yang mempunyai tenaga yang besar..contohnya untuk kes rawatan Radioterapi..rawatan untuk membunuh sel kanser..(ni, kite cite lain kali plak ye..) kalau bole..sebab tu kita kna sama2 berdoa semoga kita diberi nikmat kesihatan yang cukup2 berharga..dan perlu mensyukurinya jika masih ada nikmat itu..tapi jika kita telah diberi dugaan olehNya untuk menjalankan kajian diagnosis imejan ini..jangan risau..radiasi yang dikatakan boleh menggalakn pertumbuhan sel kanser dalam badan boleh diatasi dengan memperbanyakkan pengambilan makanan ber anti-oksidan..apa itu anti-oksidan??


Senang je nak cari…kebanyakan yang banyak anti-oksidan ada dalam makanan yang mempunyai warna yang pekat..macam buah naga(dragonfruit)..buah-buahan..sayur-sayuran…dan juga ulam-ulaman…kurangkan makanan yang diproses…dan makanan yang berkarbon(ada unsur karsinogenik..yang boleh menggalakkan tumbesaran sel kanser)…ala..yang ada hangit2 tu..macam satay, char keuw teow yang api masuk kuali tu……slrruppp..sedapnya..my favorite..sebab tu kna makan timun lepas makan satay.. dan banyak makan buah2…erm..sama2 lah kita mengamalkan pemakanan yang sehat....disamping itu..kna buang tabiat merokok sebab unsur2 yang disebutkan pun ada didalamnya..eeee

Ok la..penat menaip..nak sambung wat tesis laks!

Pasni saya cite kan pasal mesin2 lain pulak..ada byak..ada mesin pengimejan yang tidak menggunakn radiasi…tapi ape ye..erm..selain mesin, banyak kisah2 menarik tentang pesakit2 yang sy jumpa..macam2 kes ada…insyaAllah..nantikan kemunculannya….salam intifada dari sya…(“,)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Imaging Diagnostic & Radiotherapy on the blocks.

Imaging Diagnostic & Radiotherapy on the blocks.
memory remains~keep in touch

Pink Hearts Clock